Što znači kratica "FODMAP"?

Što znači kratica "FODMAP"?

FODMAP je akronim za Fermentable (fermentirajući), Oligosaccharides (oligosaharidi), Disaccharides (disaharidi), Monosaccharides (monosaharidi), And (i), Polyols (polioli).

„F“ stoji za „fermentirajuće“. Ugljikohidrati koji se ne probave u tankom crijevu  dolaze do debelog crijeva gdje započinje njihova fermentacija. Fermentacija se odvija djelovanjem koliformnih (crijevnih) i anaerobnih bakterija pri čemu dolazi do produkcije ugljičnog dioksida, vodika i metana. Navedeni produkti su glavni uzroci pojave boli u abdominalnom predjelu te preosjetljivosti crijevne stijenke.

U riječi FODMAP „O“ je kratica za oligosaharide (fruktani i galaktooligosaharidi ili skraćeno „GOS“) . 

Fruktani su lanci fruktoznih šećera koji su spojeni s glukozom na kraju ili stručno rečeno, kemijskim jezikom, polimeri molekula fruktoze. Najpoznatiji u današnje vrijeme je „Inulin“ o kojem ćemo detaljnije pisati u narednim objavama. 

Slika 1. Struktura inulina, Serban C. Moldoveanu, 2021.

Kako bismo apsorbirali fruktane, primarno moramo razgraditi složene šećere u jednostavne šećere (monosaharide), ali ne uspijevamo. Ljudsko tijelo ne sintetizira  enzime koji bi mogli razgraditi veze između navedenih šećera tako da se fruktani kreću kroz crijevo potpuno nerazgrađeni i u konačnici neapsorbirani spuštaju se u debelo crijevo gdje započinje njihova fermentacija. Kod zdravih ljudi to uzrokuje produkciju male količine vjetrova i dio je normalne, zdrave probave. Kod IBS-a, gdje su crijeva preosjetljiva i poremećaji pokretljivosti česti, to rezultira nadimanjem, trbušnom nelagodom i promjenom u motilitetu samih crijeva.

Isto se događa s GOS-ovima  (tj. galaktooligosaharidima). GOS su lanci šećera galaktoze spojeni zajedno s glukozom na kraju. I ovdje nema humanog enzima koji može razgraditi veze između šećera galaktoze, pa se oni kreću kroz crijevo neapsorbirano. Slaba apsorpcija GOS-a dovodi do pojave simptoma IBS-a.

Oligosaharidi fruktani i GOS se nalaze u namirnicama kao što su pšenica, raž, luk, češnjak i mahunarke..

Fruktani:

 • grejp, kaki, datulje, sušena smokva, sušeni ananas, sušeni mango
 • luk, češnjak (marinade i umaci na bazi luka i češnjaka), poriluk, artičoke, mladi luk
 • žitarice kao što su pšenica, raž, ječam i proizvodi na bazi navedenih žitarica

GOS:

 • gorki limun
 • grašak
 • grah (šareni, crni, crveni)
 • indijski orah, pistacija
 • sjemenke soje i proizvodi na bazi soje

„D“ u kratici FODMAP se odnosi na disaharide. Jedan od predstavnika disaharida je laktoza. To je šećer koji se sastoji od monosaharida glukoze i galaktoze te se uglavnom nalazi u mliječnim proizvodima.

Približno 70% svjetske populacije ima primarnu intoleranciju laktoze. Učestalost intolerancije laktoze značajno se razlikuje u pojedinim dijelovima svijeta tj. varira između različitih etničkih populacija, ovisno o namirnicama kojima se laktoza unosi u organizam te njenoj količini. Ti čimbenici su kroz povijest doveli do genske selekcije kojom je uvjetovana sposobnost i mogućnost pojedinca da probavi laktozu. Vrlo je interesantno pogledati svjetsku mapu intolerancije laktoze. U jednoj od sljedećih objava ćemo Vam približiti navedenu temu.  

Enzim laktaza u tankom crijevu razgrađuje laktozu na glukozu i galaktozu koje se mogu apsorbirati kroz naše tanko crijevo. Kod intolerancije na laktozu u crijevu tog enzima nedostaje te se laktoza nakuplja i fermentira što uzrokuje neugodne simptome kao što su nadutost, zatvor i proljev.

Disaharid laktoza se nalazi u mlijeku i svim mliječnim proizvodima, keksima, kolačima i slično. 

Slika 2. Struktura glukoze, Tagliaretti, 2017.

"M" u FODMAP je kratica za monosaharide. Predstavnik monosaharida koji uzrokuje gastrointestinalne simptome je fruktoza. Malapsorpcija fruktoze nastaje kada tanko crijevo ne apsorbira fruktozu u potpunosti. Slično drugim FODMAP-ovima, neapsorbirana fruktoza dolazi do debelog crijeva i fermentira se crijevnim bakterijama. Fermentacija može prouzročiti laksativni učinak i proizvodnju plinova, što dovodi do rastezanja, nadutosti, nelagode u trbuhu i povećane pokretljivosti crijeva.

Monosaharid fruktoza:

 • jabuka, kruška, mango, bobičasto voće, sušene smokve
 • artičoke, šparoge, slatki grašak
 • med, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze
 • voćni sokovi

I na kraju "P" u FODMAP je kratica za poliole. Polioli su specifična skupina šećernih alkohola. Dva specifična poliola koja se smatraju FODMAP-ovima su sorbitol i manitol, koji se prirodno nalaze u određenom voću, povrću i gljivama. Budući da daju slatki okus i imaju manje energije od šećera, koriste se i kao zaslađivači u prehrambenim proizvodima kao što su lizalice, žvakaće gume, industrijski kolači i pića.

Kod osoba sa ili bez IBS-a, polioli se djelomično apsorbiraju u crijevima. Zbog osmotskih učinaka, navlače tekućinu u debelo crijevo te ukoliko se konzumiraju u većim količinama mogu dovesti do simptoma nadutosti ili proljeva. 

Zbog toga je čak zakonski definirano sukladno Uredbi 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani da se na pakiranjima hrane koja sadrži više od 10% poliola obavezno mora naznačiti navod „Prekomjerna konzumacija može imati laksativni učinak“.

Osobe koje pate od IBS-a mogu biti preosjetljivi na učinak navedenih poliola i mogu imati izražene simptome nakon konzumiranja. Istraživanja pokazuju da je 5 g sorbitola dovoljno da izazove gastrointestinalne simptome u više od 50% ispitanika i preko 70% ispitanika s dijagnosticiranim IBS-om.

Polioli sorbitol i manitol se nalaze u određenom voću i povrću te se koriste kao zaslađivači.

Sorbitol: 

 • jabuka, kruška, avokado, marelica, nektarina, šljiva, žuta breskva, lubenica, borovnica, kokos
 • slastice bez šećera

Manitol:

 • gljive, cvjetača, celer, slatki krumpir, grašak

Literatura:

 • Massimo Bellini et al: Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients, 2020: 12, 148.
 • Robin Spiller and Ching Lam: Practical Approach to Clinical Assessment of Irritable Bowel Syndrome. Irritable Bowel Syndrome: Diagnosis and Clinical Management, First Edition. 2013: p. 69-93.
 • Ong, D.K., et al., Manipulation of dietary short chain carbohydrates alters the pattern of gas production and genesis of symptoms in irritable bowel syndrome. J Gastroenterol Hepatol, 2010. 25(8): p. 1366-73.
 • Lomer MC. Review article: the aetiology, diagnosis, mechanisms and clinical evidence for food intolerance. Aliment Pharmacol Ther 2015;41:262-75.
 • Serban C. Moldoveanu Analytical pyrolysis of polymeric carbohydrates,, Analytical Pyrolysis of Natural Organic Polymers (Second Edition), 2021
 • Tagliaretti P. BIOKEMIJSKA PODLOGA NEPODNOŠENJA LAKTOZE, Zagreb, 2017.

“Ako želite živjeti sretan život, povežite ga s ciljem, a ne s ljudima ili stvarima.” Albert Einstein

OZNAKE:

Ivana Maršan Jukić

Ivana Maršan Jukić mag.nutr.

Licencirani nutricionist od strane Monash sveučilišta iz Australije, prvog znanstvenog tima koji se uhvatio u koštac sa ovim velikim problemom.