Klasificiramo IBS kako Rim nalaže

Klasificiramo IBS kako Rim nalaže

Podtipovi IBS-a se klasificiraju na temelju pacijentovog predominantnog simptoma u navici pražnjenja crijeva. Razlikujemo: IBS s dominantnim zatvorom, IBS s dominantnim proljevom, IBS s mješovitim crijevnim navikama i neklasificiran IBS.

Kod IBS-a, prevladavajući simptomi trebali bi usmjeravati izbor liječenja, tako da klasifikacije podtipova mogu biti korisne kada se razmatra ciljano liječenje.

Rimska zaklada osnovana je 1980-ih i koristi stručnjake za pružanje smjernica o dijagnozi i liječenju funkcionalnih crijevnih poremećaja. Podtipovi IBS-a se klasificiraju na temelju pacijentovog predominantnog simptoma u navici pražnjenja crijeva. Bristolska skala forme stolice (Bristol stool form scale) koristi se za karakterizaciju konzistencije stolice. Temeljem toga razlikujemo:

IBS s dominantnim zatvorom (IBS-C) >25% pražnjenja crijeva  Bristol stolicom tipa 1 ili 2 i <25% pražnjenja crijeva s Bristol stolicom tipa 6 ili 7
IBS s dominantnim proljevom (IBS-D) >25% pražnjenja crijeva s Bristol stolicom  tipa 6 ili 7 i <25% pražnjenja crijeva s Bristol stolicom tipa 1 ili 2
IBS s mješovitim crijevnim navikama (IBS-M)  >25% pražnjenja crijeva s Bristol stolicom tipa 1 ili 2 i >25% pražnjenja crijeva s Bristol stolicom tipa 6 ili 7
IBS s mješovitim crijevnim navikama (IBS-M) Pacijent ispunjava dijagnostičke kriterije za IBS, ali se crijevne navike ne mogu točno kategorizirati u 1 od 3 gore navedenih skupina

Podtip IBS-a, prevladavajući simptomi i težina simptoma mogu se mijenjati tijekom vremena, stoga liječenje treba prilagoditi u skladu s tim. Prevladavajući simptomi trebali bi usmjeravati izbor liječenja. 

Neki se pacijenti pojavljuju kao 'neklasificirani' – jer im konzistencija stolice nije primarna već prevladavaju drugi simptomi (npr. bol u trbuhu i/ili nadutost).

Epidemiološki podaci iz SAD-a sugeriraju da jednaki udjeli pacijenata imaju IBS-C, IBS-D i IBS-M, dok europski podaci sugeriraju da bi IBS-C i IBS-M mogli biti češći.

IBS – C

Prema kriterijima Rima IV, IBS-C definira se kao ponavljajuća bol u trbuhu povezana s defekacijom i povezana sa smanjenom učestalošću stolice i/ili kvrgavom/tvrdom stolicom > 75% vremena. 

Po definiciji, svi pacijenti s IBS-C imaju bolove u trbuhu i zatvor, iako su često prisutni i drugi simptomi, uključujući:

 • nadutost i/ili distenzija trbuha
 • vjetar
 • naprezanje
 • tvrda/rijetka stolica
 • osjećaj nepotpune ili otežane defekacije

IBS – D

IBS-D je definiran kao >25% pražnjenja crijeva s Bristol stolicom tipa 6 ili 7, i < 25% pražnjenja crijeva s Bristol stolicom oblika 1 ili 2.

Bolesnici s IBS-D obično imaju bolove u trbuhu povezane sa:

 • čestom i rijetkom stolicom i grčevima (rijetka stolica definirana je kao Bristol Form Stool Scale 6-7, koja je okarakterizirana kao kašasta ili vodenasta stolica bez čvrstih dijelova),
 • hitnosti koja se ne ublažava defekacijom,
 • sluzi u stolici, i svakodnevnom promijenim u radu crijeva.

Brojni čimbenici mogu doprinijeti razvoju IBS-D, kao što su:

 • ubrzani gastrointestinalni prolaz 
 • visceralna preosjetljivost
 • promijenjena mikrobiota crijeva

IBS – M

IBS-M definira se kao izmjenični zatvor i proljev koji se javljaju >50% vremena. U praksi, IBS-M je heterogeno stanje, karakterizirano različitim simptomima povezanim s IBS-C i IBS-D. 

Na primjer, pokazalo se da:

 • IBS-M pojavnost obično bude relativno kratko (traje manje od jednog tjedna)
 • najneugodniji simptomi su nepravilne navike crijeva, nadutost i bolovi u trbuhu
 • gastrointestinalni i psihološki simptomi slični su onima kod osoba s IBS-C i IBS-D.
 • Heterogenost koja karakterizira IBS-M predstavlja izazove u istraživanju i kliničkoj praksi, dijelom zato što je nekoliko studija ispitalo učinkovitost liječenja u ovoj podskupini.

IBS – U

Pacijenti čije se crijevne navike ne mogu točno kategorizirati kao IBS-D, IBS-M ili IBS-C smatraju se da imaju IBS-U. Pacijent ima IBS-U ako ima česte promjene u prehrani i/ili lijekovima, ili ako ne može prestati uzimati lijekove za koje se zna da utječu na rad crijeva ili gastrointestinalni prolaz.

Literatura:

 • Alexander C. Ford: Definitions and Classifications of Irritable Bowel Syndrome. Irritable Bowel Syndrome: Diagnosis and Clinical Management, First Edition. Edited by Anton Emmanuel and Eamonn M.M. Quigley. © 2013 John Wiley & Sons
 • Mariella M. Self et al: Subtypes of Irritable Bowel Syndrome in Children and Adolescents (2014)
 • Guilera M, Balboa A, Mearin F. Bowel habit subtypes and temporal patterns in irritable bowel syndrome: systematic review. The American journal of gastroenterology. 2005::1174-84

Onaj koji vjeruje u sebe ne trudi se uvjeravati druge. Onaj tko je zadovoljan sobom, ne treba potvrdu drugih. Onaj tko prihvaća sebe, prihvaćen je od cijelog svijeta. - Lao TZU

OZNAKE:

Ivana Maršan Jukić

Ivana Maršan Jukić mag.nutr.

Licencirani nutricionist od strane Monash sveučilišta iz Australije, prvog znanstvenog tima koji se uhvatio u koštac sa ovim velikim problemom.