Blog, Savjeti stručnjaka

19.01.2023.

Zašto je bitno posjetiti nutricionistu prije početka FODMAP dijete?

Pridržavanje dijete s niskim sadržajem FODMAP-a, osobito ako morate uskladiti druge obveze u svojoj dnevnoj rutini, može se isprva činiti izazovnim. Međutim, uz vodstvo i pomoć nutricionista obučenog za FODMAP, FODMAP dijeta može biti i ugodna i nutritivno adekvatna. Nutricionist vam uštedi vrijeme, novac i živce izgubljene zbog hrpe informacija.

Blog, Novosti

15.12.2022.

Jutros mi je haljina za večerašnji domjenak stajala savršeno a sad najradije ne bi nigdje! Poznato?

IBS ne utječe na očekivani životni vijek ali može imati iznimno negativan učinak na kvalitetu života i dnevne aktivnosti. Nedostatak dijagnoze, loše upravljanje ovim stanjem te često zakašnjenje dijagnoze dodatno otežava život.

Blog, Novosti

29.09.2022.

Svevišnja mikrobiota

Crijeva su dom širokom spektru mikroba. Ove oku nevidljive bube predstavljaju našu prvu liniju obrane od štetnih utjecaja vanjskog svijeta. Brojni dokazi ukazali su na promjenu raznolikosti i sastav mikrobiote u bolesnika s IBS-om.

Blog, Novosti

28.09.2022.

Imaju li zajednički naziv probiotici i IBS

Probiotici su živi ili atenuirani mikroorganizmi koji mogu mijenjati zajednice crijevne mikrobiote donoseći zdravstvene koristi za domaćina. Smatra se da bi kod ljudi s IBS-om mikrobiota mogla biti promijenjena te da bi probiotici mogli djelovati nadomještajući nedostajuće sojeve korisnih bakterija ili „natječući“ se s nepovoljnim sojevima.

Blog, Savjeti stručnjaka

27.09.2022.

Izbjegavanje glutena neće smanjiti simptome IBS-a

U današnje vrijeme kad je „gluten“ moderni krivac za široku paletu bolesti trebamo razlučiti neke osnovne pojmove. Postoji autoimuna bolest koja je direktno vezana za gluten a zove se celijakija. IBS je kronični funkcionalni gastrointestinalni poremećaj i karakterizira se sindromom. Bolest ima poznati uzrok i mjerljiv učinak na tijelo dok sindromi nemaju konačne uzroke i njihovi učinci na tijelo nisu lako mjerljivi.

Blog, Savjeti stručnjaka

26.09.2022.

S prehranom do smanjenja simptoma crijevnih poremećaja

Dugo vremena pacijenti su prepoznavali da određena hrana može izazvati gastrointestinalne simptome kao što su vjetrovi, proljev, trbušna nadutost i nelagoda. Posljednjih godina raste interes za akronim FODMAP.